En forklaring om Benzodiazepiner og deres virkning

En forklaring om Benzodiazepiner og deres virkning

Man får næsten ondt i kæben af at forsøge at sige ordet “Benzodiazepiner“, og det er da heller ikke det nemmeste ord i verden at sige.

Det er desuden også et fagtermisk udtryk for noget medicin, der bliver ordineret til en del mennesker verden over – og specielt i Danmark.

Og som det gælder med meget psykofarmaka, som bliver udskrevet i stort omfang, så får det også et mere almindeligt udtryk blandt befolkningen, som er lidt nemmere at forholde sig til og sige, end som kun er kendt blandt specialister og dem, som udskriver det.

Hvis vi for eksempel fortæller dig, at rigtig mange mennesker kalder disse piller for “lykkepiller”, så ringer det nok en klokke hos dig.

Men et sted mellem det svære ord og lykkepiller så finder vi også udtrykket “anti-depressiver”, som nok er mere rammende af en forklaring med, hvad vi har med at gøre her.

For man kan ikke få lykke i pilleform (gid det var så vel), men man kan forsøge at komme en depressiv i forskellige grader til livs ved at tildele en patient medicin.

Det er ofte en psykoterapeut og ikke en psykolog eller egen læge, som tager stilling til, om man har godt af at prøve en periode med anti-depressiver.

Pillerne fungerer ved, at de opbygger et lager af det stof, som ens krop ellers naturligt burde danne, så der er nogenlunde balance i den psykiske tilstand mellem tilfredshed og utilfredshed i sindet.

Der kan af forskellige årsager, som man ikke er helt klar over endnu, danne sig ubalance i denne naturlige stofmængde i ens hoved, at man har brug for tilskud til dette.

Efter en periode vil dette stof have opbygget et depot i hjernen, som skaber den nødvendige balance.

Man kan så være på denne medicin i en kortere eller længere periode afhængigt af, hvor svær ens depression er.